BOKA HUBSPOTDEMO
struct search
Close Icon (1)

Blogg.

Visa mig:ALLT Arrow (1)

Varför når inte dina säljare sina mål?

Utmaningen är stor bland säljorganisationer Hos majoriteten av de bolag vi träffar så är det här i särklass det mest återkommande som kunden tar upp som sin största utmaning. Senaste kundmötet jag satt på fick jag höra, den n...

Robin Berglund

  • 18 feb 2020
  • 3 min läsning

Svart eller vitt - livet som säljare

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus eu orci in est laoreet pharetra. Vestibulum vel nisl lorem. Donec pharetra, dui non iaculis rhoncus, lacus mauris condimentum velit, ignissim.

Oliver Lopez

75941212

Försäljning är ett yrke som kan vara världens bästa, likväl som världens sämsta. Vilket det är för just dig bestämmer du själv och ingen annan.

Har du på något sätt varit i kontakt med försäljning, så kommer du att känna igen dig själv eller någon säljkollega i detta inlägget. Vi vet att livet som säljare är tufft. Vi som faktiskt förstår vad försäljning handlar om, inser att det inte på något sätt är ett slappt och oengagerat jobb. Vi som förstår att försäljning är det som får affärer att genomföras och företag att blomstra, vet att försäljning är ett av de absolut tuffaste yrke du kan ge dig in i. Ändå är vi många som försöker. Vissa misslyckas men många andra lyckas. Vad är det då som gör att vi når så olika långt? Förresten, jobbar du med försäljning?

Svart eller vitt
En dag springer vi på 4-5 möten, vi pratar i telefon och bokar 3 nya. Ett av våra prospekts ringer och vill ha en offert på det vi diskuterade förra veckan över lunchen. Nästa dag har vi efter flera timmar i telefon gett upp. Vi hade satt ett mål på 3 bokade möten men vi har inte bokat ett enda, dessutom har vi bara genomfört ett par samtal med rätt person. Ingen är inne på vår hemsida och inkommande förfrågningar är bara att drömma om. Två helt vanliga dagar för en helt vanlig säljare. Hur vi som säljare och kund agerar mot varandra kan du läsa här.

Vårt psyke och vår mentala inställning
Den absolut största skillnaden mellan framgång eller misslyckande är sin mentala inställning. Vi vet att det kommer motgångar och vi vet att det kommer stunder då vi känner oss oövervinneliga. Det som gör skillnad är inte hur vi agerar inför framgång, utan hur vi agerar inför motgångar.

Jag har tidigare skrivit om hur vi kan påverka vår egen framtid med tankens kraft. Detta är den absolut största framgångsfaktorn vi har att jobba med. Genom att kontrollera hur vi tänker och känner inför motgångar (för de kommer, var så säker), kan vi ta oss igenom dessa på ett smärtfriare sätt än om vi låter oss nedslås av dem.

Att använda ankare
Genom att jobba med "triggers" eller "ankare", kan vi snabbare komma tillbaka efter en negativ händelse. Triggers kan t.ex. vara att vi tänker på en speciell person eller händelse som gör oss glada. Jag använder själv min dotter för att bli på bättre humör. Att kunden inte vill köpa av mig känns liksom banalt i förhållande till vad jag känner för mitt barn. Andra kan använda dessa triggers eller ankare kopplade till en låt. Musik berör oss på många olika sätt, framförallt försätts vi i olika sinnesstämningar beroende på vilken melodi vi lyssnar på. Musik kan även vara kopplat till olika händelser eller skeden i livet.

Det svänger
Senaste veckan har varit precis en sådan där typisk svängig vecka men fatala dalar och fantastiska uppgångar. Det jag har lärt mig under årens gång men som jag fortfarande kan bli mycket bättre på är att komma tillbaka efter en riktig motgång snabbare än då jag var yngre och mindre erfaren. Det sägs att det enda som är säkert i livet är döden och skatter men det gäller även att försäljning är ett yrke med upp och nedgångar. Ju duktigare du bli och ju mer strukturerad, desto mindre blir dessa svängningar men de försvinner aldrig.

Botemedelet
Mitt sätt att bli bättre i mitt yrke och mitt sätt att försöka jämna ut dalarna är att läsa böcker, lyssna på ljudböcker och läsa bloggar som inspirerar mig. Jag läser mycket av två personer som båda gick bort i år: Stephen Covey och Zig Ziglar. Den sistnämnde är dessutom riktigt underhållande med en fantastisk inställning till livet.

Frågor:

- Hur håller du motivationen uppe?
- Vad är roligast med yrket som säljare?

 

Oliver Lopez

Mest läst