Automatisera utan att förlora det mänskliga: hur du hittar balansen
6:00
Tillväxt

Automatisera utan att förlora det mänskliga: hur du hittar balansen

Mathilda Fyhr
Mathilda Fyhr 29 okt 2024 3 minuters läsning
automatisera

Du slits mellan möten, avdelningar och högt satta mål. Du är stressad och självklart vill man tro att automatisering och personalisering är lösningen på alla problem. Så ni sätter upp alla processer, inväntar resultaten. Men de uteblir. På köpet har ni har tappat er edge, er personlighet. Tekniken som skulle spara er tid har gjort er… intetsägande. Icke relevanta kanske till och med. Ni tar bort de omsorgsfullt uppsatta slingorna och återgår till att göra fler saker manuellt. Det känns säkrare så. Men återigen läggs massa manuell handpåläggning på saker som är repetitiva, som inte ger mervärde och som helt enkelt fyller schemat till högre grad än att de ger värde.

 

Det är en verklighet för många tillväxtbolag vi pratat med. Här kommer våra bästa tips för att lyckas med automatisering, utan att förlora det mänskliga. Vi pratar automatisering som gör som ni vill, som leder köparen vidare i kundresan och som sparar tid. På riktigt. Mindre tid, högre värde.

Automatiseringar som är no brainers

  1. Lead nurturing via e-postsekvenser:

    Automatiserade e-postkampanjer för att följa upp nya leads baserat på deras beteende är en given automatisering. Du kan enkelt segmentera och skicka relevant information vid rätt tillfälle.

  2. Mötesbokningar och påminnelser:

    Att automatisera mötesbokningar, påminnelser och uppföljningar via enkla verktyg frigör tid och säkerställer att inget glöms bort.

  3. Kundsupport via chatbotar:

    Automatiserade chatbotar som hanterar vanliga frågor på kundsupport är en effektiv lösning för att snabbt hjälpa kunder med enkla ärenden.

  4. Rapportering och analys:

    Automatiska rapporter kring KPIer och andra data som samlas in kan regelbundet levereras till relevanta team för att hjälpa till att fatta informerade beslut.

 

Att automatisera ovan aktiviteter ger förutsättningar för:

  • Tidseffektivitet: Med automatisering sparar du tid på rutinuppgifter och låter ditt team fokusera på strategiska aktiviteter.
  • Konsistens: Automatisering säkerställer att uppgifter utförs på samma sätt varje gång, vilket minskar risken för fel och förbättrar kvaliteten.
  • Skalbarhet: Du kan hantera ett ökande antal kunder utan att behöva växa personalstyrkan i samma takt.

 

 

När är Automatisering tveksamt?

  1. Komplex kundinteraktion:

    När en kund har ett specifikt problem som kräver en personlig lösning eller känslig hantering bör automatisering undvikas. Dessa situationer kräver mänsklig empati och förståelse.

  2. Personliga uppföljningar:

    Efter stora beslut eller avslutade affärer är det bättre att en säljare eller kundansvarig följer upp personligen, för att bibehålla en stark relation och visa uppskattning.

  3. Feedbackinsamling:

    Feedback från kunder kan samlas in automatiskt, men att ge personlig återkoppling på feedbacken, särskilt negativa, kan skapa större kundlojalitet.

 

Hur får man automatisering att framstå som mänsklig?

  • Personalisering: Använd kunddata för att anpassa automatiserade meddelanden. Inkludera kundens namn, referera till deras tidigare interaktioner eller köp och använd ett personligt tilltal.

  • Anpassad timing: Automatiska e-postmeddelanden eller meddelanden bör skickas vid rätt tidpunkt i kundens resa, baserat på deras specifika beteenden, inte som en del av en generisk utskickningskampanj.

  • Ton och stil: Skriv med ett personligt och konverserande språk, snarare än en formell eller mekanisk ton, för att göra automatiserade meddelanden mer vänliga och engagerande.

 

Vanliga misstag tillväxtbolag gör med personalisering

  1. Överanvändning av kunddata:

    Att inkludera för mycket personlig information kan kännas invasivt för kunden och skapa obehag. Balansen mellan relevant och överdrivet är viktig. Ett vanligt snedsteg är att inkludera namnet på ett onaturligt sätt, exempelvis: “Hej Johan, vi ser att du varit intresserad av vårt webinar. Har du några frågor är det bara att höra av dig Johan.”

  2. Felaktiga eller generiska utskick:

    Om automatiseringarna inte är baserade på korrekt data kan det leda till irrelevanta eller felaktiga meddelanden, vilket ger en känsla av opersonlighet. Se därför till att allt är korrekt uppsatt. Vi på Structsales hjälper dig gärna om du har några frågor.

  3. Misslyckande med att uppdatera data:

    Om din kunddata inte hålls uppdaterad kan automatiserade utskick kännas föråldrade eller felaktiga, vilket skadar förtroendet.

 

Kraven för att skapa en framgångsrik automatiserad och personifierad process

  1. Centraliserad och tillförlitlig kunddata:

    Alla automatiseringar bör baseras på korrekt och uppdaterad data som är tillgänglig i ett centraliserat CRM-system. Detta säkerställer att varje kundinteraktion kan anpassas efter deras individuella behov och beteenden.

  2. Segmentering:

    För att automatisera på ett personligt sätt måste du kunna segmentera dina kunder utifrån deras unika egenskaper, såsom köphistorik, beteenden och preferenser.

  3. Tydliga regler för automation:

    Skapa regler och logik som bestämmer när och hur automatiseringarna ska aktiveras. Se till att dessa regler är väl genomtänkta och baserade på kundens beteende för att undvika irrelevanta eller felaktiga utskick.

  4. Kontinuerlig uppföljning och justering:

    Automatiseringsflöden är inte "sätt och glöm." Du måste kontinuerligt övervaka hur de presterar och justera för att säkerställa att de förblir relevanta och personliga.

Att kombinera effektiv automatisering med en personlig touch är nyckeln till framgång i en modern affärsmiljö. Genom att hitta rätt balans mellan automatisering och mänsklig interaktion kan du erbjuda en sömlös och engagerande kundupplevelse.

 

Behöver ni hjälp att strukturera er tillväxtresa, optimera er data och få ut det mesta av era kontakter genom automatisering och personalisering?

Hör av er så hjälper vi till. 

 

Glöm inte att dela detta inlägg!

Mathilda Fyhr
Mathilda Fyhr

Relaterade inlägg

Komplex B2B-försäljning

Vad är värdebudskap och varför är det viktigt för säljare?

08 jan 2019
Oliver Lopez Oliver Lopez
Hubspot

Inbound 2018 – större fokus på försäljning

03 sep 2018
Niloo Lopez Niloo Lopez
Hubspot Inbound Marketing Featured

Varför du ska ha en chatbot!

26 feb 2020
Emelie Svedberg Emelie Svedberg