BOKA HUBSPOTDEMO
struct search
Close Icon (1)

Blogg.

Visa mig:ALLT Arrow (1)

Varför når inte dina säljare sina mål?

Utmaningen är stor bland säljorganisationer Hos majoriteten av de bolag vi träffar så är det här i särklass det mest återkommande som kunden tar upp som sin största utmaning. Senaste kundmötet jag satt på fick jag höra, den n...

Robin Berglund

  • 18 feb 2020
  • 3 min läsning

3 saker moderna sälj- och marknadschefer gör framgångsrikt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus eu orci in est laoreet pharetra. Vestibulum vel nisl lorem. Donec pharetra, dui non iaculis rhoncus, lacus mauris condimentum velit, ignissim.

Oliver Lopez

I dagens digitala miljö är det inte alltid lätt att hänga med i trender och nyheter. Det känns som att varje dag har något nytt att erbjuda inom det område som tidigare var relativt uppstyrt enligt givna regler och förutsättningar. Det är svårt för dig som marknadsansvarig att förstå vad som händer och hur detta påverkar dig i din yrkesroll.

Det vi tycker är ovant stänger vi oftast ut och detta är ingen bra idé. För ett tag sedan var jag på en konferens i London med Hubspot's VD Brian Halligan som talare. Brian pratade om det nya landskapet som vuxit fram, samt hur vi ska förhålla oss till detta (det digitala) för att kunna använda det till vår fördel. Det faktum att det inte längre är din anställningstid eller antal år i branschen som är viktiga, i kombination med att de allra flesta företag idag identifieras och uppfattas på ett specifikt sätt av sina kunder redan på internet (över 80% av alla B2B affärer börjar med en sökning på Google), gör det svårt för oss att bortse från de digitala kanalerna. Nedan följer tre saker som moderna marknadschefer gör rätt, utifrån hur vår värld har förändrats:

1. De inser att det digitala är här för att stanna

De digitala kanalerna som Facebook, LinkedIn, Hemsidor, Bloggar och nyhetsutskick är här för att stanna och de ger oss möjligheten att knyta ihop all vår kommunikation för att se utfallet av våra kampanjer och insatser. Eftersom de flesta av oss är överens om att det är viktigt att stärka vårt varumärke för att framstå som experter inom vår domän, bör vi även inse att det är via de digitala kanalerna vi får spridning på detta och kommunicerar med många samtidigt. Vi sparar helt enkelt tid.

2. De inser att rätt typ av content (innehåll) är extremt viktigt

Att skicka ett nyhetsbrev till hundratals mottagare med samma budskap, eller att på kundmöte efter kundmöte använda samma presentation med samma innehåll är helt enkelt inte effektivt. Vi måste förstå var våra köpare befinner sig i sin köpprocess och anpassa vår kommunikation därefter. Att prata produkt och tjänsteerbjudanden på hemsidan, i mail eller på LinkedIn är inte speciellt effektivt om våra mottagare befinner sig på en sk. researchfas och inte alls är i köpläge. På samma sätt är det då fel att kommunicera utbildande och generellt material mot en kund som faktiskt är köpklar. Det blir helt enkelt väldigt fel. Ta siffran 96%, som är antalet surfare som besöker en hemsida utan att agera och göra någonting som att fylla i ett formulär eller klicka på en länk, så förstår du hur fel vi är ute i dagsläget.

3. De vet vilka deras Buyer Personas är - alltså deras målgrupp på individnivå

Den person vi har målat upp som intresserad av våra tjänster, är vår Buyer Persona. De flesta företag har 3-5 Personas, vi på Structsales likaså. Våra Personas är bl.a Marknadschef, Försäljningschef och VD. Vi kommunicerar naturligtvis helt olika mot dessa personer, eftersom de har olika förutsättningar och utmaningar. Vår relevans i kommunikationen är extremt mycket högre för mottagarna om vi vet vilka dessa är innan vi skriver våra inlägg eller skickar våra mail. Framförallt så gäller detta även "offline", på våra möten. Varför ser vår presentation ut som den gör? Är det baserat på vår Persona eller på vårt företag och våra produkter?

Tidigare i år höll jag tillsammans med gänget från Membrain ett webinar för kunder inom sälj och marknad. Vill du ta del av de 40 minuter då vi pratade strategier, taktik och verktyg, så hittar du dessa här. Webinaret är inspelat men högst aktuellt!

Oliver Lopez

Mest läst