Blogg.

Visa mig:ALLT Arrow (1)

Intäktsrapportering - En utmaning för växande SaaS bolag

Många SaaS-bolag kämpar med att åstadkomma full spårbarhet och transparens i sina intäktsströmmar. De har svårt att fakturera enligt ingångna avtal och få fram relevanta och korrekta finansiell nyckeltal,” säger Martin Kåver,...

Erik Sandell

  • 24 jan 2024
  • 4 min läsning

Rädslan över att ta klivet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus eu orci in est laoreet pharetra. Vestibulum vel nisl lorem. Donec pharetra, dui non iaculis rhoncus, lacus mauris condimentum velit, ignissim.

Oliver Lopez

 

Under hela min karriär har jag haft en gnagande tanke som inte har upphört. Det är tanken av att starta eget och den har funnits med ända sedan jag fick mitt första säljjobb som telefonförsäljare för över 15 år sedan.

Varför skall jag vara styrd av andra när jag själv vill kunna bestämma över min tid och ta mitt eget ansvar?

Då jag till slut tog steget förra hösten, var det ett ganska naturligt sådant. Skillnaden mellan att jobba som säljare och att vara egen är inte extrem på något sätt. Den absolut största utmaningen egenföretagare har i börjar är att få ut sina erbjudanden på marknaden, dvs. att sälja. Vem kan vara bättre förberedd på detta än en säljare?

Inte att förglömma så är du dock som egenföretagare helt ansvarig för din egen framgång, eller ditt eget misslyckande. Det finns liksom ingen att skylla på... Vad händer om du inte hittar några uppdrag och pengarna slutar komma in? Vem ska betala din hyra? Din mat? Uppsägningstid, vad är det?

Denna rädslan som hindrar människor att ta klivet för att bli sina egna, finns naturligtvis även i livet, t.ex. i relationer. Ta exemplet med en relation som är ok. I mina ögon är detta inte tillräckligt.

Är det bara "ok", kanske man ska lämna och sikta på något bättre, dock är rädslan inför detta större än viljan att ta klivet. Hur många relationer därute är bara ok och hur ofta är anledningen till att man håller ihop ren trygghet? Ofta om du frågar mig.

För att återgå till huvudämnet i detta inlägg så är det just rädslan och ovissheten som gör att många inte vågar lämna det trygga och kasta sig ut i ovissheten (eller möjligheterna om du så vill). Jag har därför satt ihop en lista på för och nackdelar med att starta eget (kommentera gärna detta med eventuella tillägg etc.):

NACKDELAR:

- Ingen fast inkomst varje månad
- Inga pensionsavtal
- Ingen större organisation som du kan avancera inom
- Inga arbetskollegor (inte i början iaf)
- Inga löneförmåner som t.ex. gymkort, tjänstebil etc.
- Inget fast arbetsplats/kontor (om du känner att detta är viktigt)

FÖRDELAR:

- Ingen chef som bestämmer vad du ska göra
- Du skapar dina egna produkter och erbjudanden
- Inga fasta arbetstider
- Du får behålla alla intäkter själv
- Du kommer börja nätverka och lära känna nya människor
- Du kan sälja vad du vill
- Du får jobba med det du älskar
- Du vet inte var du är om 2 år (vilket jag tycker är riktigt spännande och utmanande)
- Du kan använda ditt företag till att köpa och investera i saker som är mer ekonomiskt gynnsamt än om du har skattat bort större delen av lönen
- Du får ditt eget visitkort med DITT företags uppgifter (häftigt tycker jag)
- DU ÄR FRI

 

Oliver Lopez

Mest läst